10 Temmuz 2014 Perşembe

FISTIKLI ŞAM TATLISI

Çok pratik bir irmik tatlısı olan  şam tatlısı tarifi vermek istiyorum sizlere. Şambali tatlısı da denilen bu tatlıyı dilerseniz cevizli ve fındıklı da yapabilirsiniz. Ayrıca tatlımızın yağsız yapılıyor olması da ayrı bir güzel :) Dağılmaması için de fırından çıkarmadan yaklaşık bir 10 dk önce fırından alıp dilimleyip daha sonra tekrar fırına koymalısınız. Çok sevdiğim bu tatlınin tarifini  bir arkadaşımdan aldım ve çok kısa sürede yapıverdim bende.:)



Malzemeler:

1 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1 paket  kabartma tozu
1 kase tuzsuz fıstık

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limon suyu

Yapılışı:
Öncelikle şerbetimizi hazırlamak için bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca limon suyunuda ekleyip yaklaşık bir 10dk daha kaynatıp ocaktan alıyoruz. Ilımaya bırakıyoruz.
Bir kaba yoğurdu ve şekeri koyup iyice çırpıyoruz. Daha sonra irmiği,unu ve kabartma tozunu ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Kekden daha koyu bir kıvam olmalıdır. Sonra fırın tepsimizi yağlayıp karışımımızı fırın tepsisine döküyoruz. Üzerini kaşık yardımıyla düzeltip fıstıklarımızı güzelce diziyoruz. Daha sonra önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk pişiriyoruz. Son 10 dk kala fırından alıp tatlımızı dilimleyip tekrar fırına atıyoruz ve üzeri iyice kızarınca çıkarıyoruz.
Tatlımız yaklaşık bir 5-10 kadar soğuyunca ılık şerbetimizi ılık tatlımıza döküyoruz ve şerbetini çekene kadar dinlendiriyoruz tatlıyı. Şerbetini tamamen çektikten sonra dilerseniz sıcakken dilerseniz de soguyunca servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.:)

0 yorum:

Yorum Gönder